Tarihi Doğal Oluşumların Yer Aldığı: Midilli Taşlaşmış Ormanı

Önceki
Midilli Taşlaşmış Ormanı

Midilli Taşlaşmış Ormanı

Sonraki
32 dk'lık okuma
465 kişi okudu

Midilli Taşlaşmış Ormanı, doğal bir kalıntı bölgesi olarak tarihe iz bırakmıştır. Yunanistan’ın sayısız doğal güzelliklerinin arasında oldukça mühim bir yeri olan ormanın konumu da turistler için büyük bir fırsat yaratmaktadır. Midilli Taşlaşmış Ormanı, her kesimden turistin ilgisini üzerine çekmektedir. Oldukça geniş bir bölgeyi kaplayan ormanın içerisinde fosilleşmiş birçok bitki ve ağaç türü bulunmaktadır. Özellikle ağaç türlerinin saptandığı çalışmalarda, bu ormanın farklı bitki türlerine mesken olduğu da ortaya çıkmıştır. Hatta bu durum 2014 yılında Midilli Taşlaşmış Ormanı’nın, dünya miraslarının bulunduğu UNESCO listesine dahil edilmesine dair teklifleri yaratmıştır.

Midilli Taşlaşmış Ormanı ve Doğal Kalıntıları

Oldukça geniş bir bölgede bulunan Midilli Taşlaşmış Ormanı, fosilleşmiş bitkilerinin sürekli araştırılması ile farklı bir öneme kavuşmuştur. Neredeyse 40’ı aşan bir fosil bitki türünün yer aldığı orman, araştırmacıların yegane inceleme alanlarından olmuştur. Ancak ormana dair en büyük merak konusu taşların ve taşlaşmış yapıların nasıl bir olay sonucu bu hali aldıklarıdır.

Son yapılan çalışmaların da büyük bir olasılık verdiği açıklama ise Midilli Taşlaşmış Ormanı’nın volkanik patlamaların sonucu bu hali aldığı yönündedir. Yalnızca doğal bir gezi ve tatil imkanı sunmakla sınırlı kalmayan bu orman, doğal güzellikleri keşfetmek isteyen meraklı turistleri de harekete geçirmektedir. Bunun sonucunda ise Midilli Adası gezilerinde, Taşlaşmış Ormanı da en uğrak yerlerin arasında yükselmektedir. Ormanda fosilleşmiş bitkilerle birlikte sayısız yaprak, tohum ve kökler de bulunmaktadır. Bu kadar çeşitli bitki örtüsünün fosilleşmiş ve taşlaşmış canlıların yanında kendi canlılıklarını korumakta olmaları ise dikkat çeken bir başka olgudur.

Midilli Taşlaşmış Ormanı ve Oluşum Süreci

Yunanistan Midilli Adası’nda yer alan Taşlaşmış Orman, bölgenin tarihi dokusunu daha da ön plana çıkarmaktadır. Yüzyıllardır çeşitli uygarlıkların tarihsel gelişimlerine ve dönüşümlerine tanıklık eden Midilli Adası’nın doğal güzelliklerinde en dikkat çekici olanların biri de bu nedenle Taşlaşmış Orman’dır. 

Nitekim ormanın içerisindeki fosilleşmiş ya da canlılığını koruyan bitki türlerinin bu kadar fazla olması da tarihsel yansımaları beraberinde getirmektedir. Ancak bununla birlikte doğal oluşumları da sergileyen ormanın, 15 ile 20 milyon yıl civarında bir geçmişi olduğu söylenmektedir. Bu durum da uygarlıkların ve hatta insanlığın gelişiminin de öncesini işaret etmektedir. Volkanik patlamaların sebep olduğu düşünülen taşlaşmış yapılar ve ağaç gövdeleri de bölgenin dikkat çekiciliğinin ana sebeplerindendir. Yine farklı taşlaşmış yapıların arasında canlı kalan ağaç gövdeleri gibi oluşumlar ise bilim tarihinin de büyük kanıtları ve inceleme nesneleri arasında yer bulmaktadır.

Midilli Taşlaşmış Ormanı’nın Konumu ve Ziyaret Bilgileri

Taşlaşmış Orman, Midilli Adası’nın en batısında yer almaktadır. Midilli merkezine 94 kilometre gibi bir uzaklıkta kalan bölge; Sigri, Andisa ve Eressos’un arasında kalan geniş bir alanı kapsamaktadır.

Midilli Taşlaşmış Ormanı’nın batı bölgesinde olması ise Sigri ile anılmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla Sigri civarlarındaki farklı yapıların ve yerlerin de ziyaret edilmesi ile turistik geziler daha da renkli bir hal alabilmektedir.

Midilli Adası’na yapılan bir seyahatte unutulmaması gereken Taşlaşmış Orman ziyareti, gerek tarihsel gerek doğal güzellikleri ile herkesi şaşırtmaktadır. Bu doğal oluşumların incelendiği ve bilgilendirmelerin gerçekleştirildiği bir müzenin de olması bölgenin önemini kanıtlamaktadır.

Ziyaret saatlerinin uygunluğu açısından Midilli Taşlaşmış Orman, misafirlerine alanı rahatça gezebilme olanağı sunmaktadır. Ancak bölgenin zaman zaman kazı ya da inceleme çalışmaları altında olabildiği de unutulmamalıdır. Dolayısıyla orman ziyareti 08.00 ile 16.00 saatlerinde yapılmalıdır. Ormanın gezilmesi için bir tam bilet 5 euroya alınmaktadır. Bu bilet ile ormana ait kalıntıların sergilendiği müzeye de geçiş yapılabilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Yunanistan Vizesi

Yunanistan’a seyahat etmeyi planlayanların, Schengen vizesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesine sahip olanlar, Yunanistan’a 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olmak kaydıyla seyahat edebilmektedir.