Olağanüstü Mimarisi ile Bir Kiliseden Çok Daha Fazlası: Işık Kilisesi

Önceki
Işık Kilisesi

Işık Kilisesi

Sonraki
25 dk'lık okuma
587 kişi okudu

Bölgede bulunan insanlar, ışık ile kiliseyi buluşturmuş ve o dönemde kutsal olarak belirlenen bu iki unsuru tek çatı altında toplamayı hedeflemişlerdir.

Japonya’nın Osaka kentinde yer alan Işık Kilisesi adını ‘’Işık ile Kilise’’ söz kalıbından almıştır.

Aynı zamanda Ibaraki Kasugaoka Kilisesi’nin bir üyesinin de Işık Kilisesi’nde bir ana şapel olduğu bilinmektedir.

1989 yılında inşa edilen Işık Kilisesi; Osaka eyaletinde bulunan Ibaraki şehrinin toprakları üzerinde kurulmuştur. Binaya hayat veren ve de günümüzdeki görüntüsüne ulaşmasını sağlayan ise Japonya’nın en ünlü mimarlarından bir tanesi olan Tadao Ando olmuştur. 1999 yılına kadar aynı şekilde hizmet veren Işık Kilisesi, Pazar Okulu’nun da eklenmesi ile daha geniş bir çerçevede hizmet vermeye başlamıştır.

Işık Kilisesi’nin Mimari Güzellikleri

Japonya’da Hristiyanlık kültürünün en büyük simgelerinden bir tanesi olarak belirtilen Işık Kilisesi, özgür bir şekilde ibadet yapılabilen bir alandır. Aynı zamanda dışarıdan ve içeriden gelen ziyaretçilerin kolay bir şekilde ziyaretlerini gerçekleştirebilecekleri tarihi eser olma rolü ile de Osaka’nın kültürel mirasını sırtlama görevi görmektedir.

Işık Kilisesi’nin ziyaret edilmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi pek çok tarihi eserin yanı sıra görüntüsü ve mimari yapısı olmamıştır. Tadao Ando yapıları arasında yer alan ve en ünlü eseri olarak bilinen Işık Kilisesi’nin ziyaretçiler tarafından bu denli çokça tercih edilmesi şaşırtıcı olmamaktadır. Aslında usta mimarın herhangi bir eğitim almadan başladığı bu işte özgün bir şekilde ortaya koyduğu bir kilise olmasıdır. Boş bir beton üzerine oyulan Haç işareti, görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Beton ile ışığın birleşimi adı altında hayranlıkla izlemelerini sağlamaktadır. Işık Kilisesi’nin ortaya çıkma amacı ise Ibaraki’deki Hristiyanlık karşıtı komplekslerin yenilenmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. O dönemde Hristiyanlık mezhebine sıcak bakmayan Japon halkını dine yaklaştırmak ve kilise üzerinden dini olguların yerine getirilmesi amaçlanmıştır. Daha sonraları açılan Pazar Okulu da bu mimariye eşsiz bir güzellik katmıştır.

İkilikleri konu alan mimarisi ile birlikte dikkat çeken Osaka Kilisesi sırasıyla;

  • Varoluşun ikili doğası,
  • Cisimler ve boşluk kavramı,
  • Işık ve karanlığın zıtlığı,
  • Şiddet ve durgunluğun ayrılığı gibi birbirinden yoksun hiçbir anlamı olmayan ikiliklerden yararlanmıştır.

Tamamen şık ve sadeliği önemseyen yapıda inşa edilen kilisede olabildiğince süslülükten uzak, olayın özünün anlaşılabileceği şekilde tasarlanmıştır. İçeriye giren ziyaretçilerin ruhsal ve dünyevi yaşayışlarını tekrar gözden geçirdiği bu ikilemler içsel bir sorgulamaya neden olmaktadır. Klasik kiliselerin yanı sıra dışı mimarisi nedeniyle yüzlerce ziyaretçiye kapılarını açan Işık Kilisesi, Osaka ve doğal olarak Japonya kültürünü en iyi şekilde yansıtmakta, bölge halkı için de dini yaşayışların tam anlamıyla gerçekleştirilebileceği bir ortam imkânı sağlamaktadır.

Işık Kilisesi’ni Ziyaret Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Işık Kilisesi, Hristiyanlık dini için ibadet alanı olduğu için yerli ve yabancı ziyaretçilerin dini sorumluluklarını yerine getirmek veya mimari yapıyı yakından inceleme fırsatı bulması tamamen ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Bunun yanı sıra her kilisede olduğu gibi Işık Kilisesi için de içeride herhangi bir görüntü almak veya video kaydı başlatmak gibi tutumlar yasaklanmıştır.

Yine kilise olduğu için girişlerde ziyaretçilerin uygun bir şekilde giyinmiş olmasına dikkat edilmektedir.

Hafta içi ve hafta sonu her gün aktif bir şekilde hizmet vermekte olan kilise; özellikle de düğün törenleri, cenaze ve vaftiz gibi törenlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Japonya’da Hristiyanlığı daha yakından tanımak isteyen ve dinlerinin gerektirdiği her noktayı ince detayına gözlemlemek isteyen misafirler için kapılar ardına kadar açıktır.

Kiliseyi özetleyen ve Tadao Ando yapıları için kullandığı deyimi ile bu kiliseyi yakından tanımak isteyenler için ise “Bütün işlerimde ışık önemli bir kontrol faktörüdür. Özellikle kalın beton duvarlar aracılığıyla kapalı alanlar yaratıyorum. Birincil neden, birey için bir yer, toplum içinde kendini bir alan yaratmaktır. Bir şehrin çevresinin dış faktörleri, duvarın açıklıksız olmasını gerektirdiğinde, iç kısım özellikle eksiksiz ve tatmin edici olmalıdır.” sözlerini belirtmek gerekebilir. Zira kilisenin yapımında tamamen gerçeklerin minimuma indirgenme koşulu gözlenmiş ve sadelik ile şıklığın aynı kareye kolay bir şekilde sığabileceği gerçeği tüm ziyaretçilerin önüne altın bir tepside sunulmuştur. Bu da Japonya kültürünün ve Hristiyanlık dinin kısa bir özeti şeklinde olduğunda kavrama açısında büyük bir başarı hikayesini gözler önüne sermektedir. İbadetlerini yerine getirmek isteyen ziyaretçilere yılın her dönemi kapılarını açan Işık Kilisesi, müze ve beton heykelleri ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı misafirlerine ise pazar günü dışında her gün sabah 06.00-18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın