Dünyanın En Büyük Gotik Kilisesi: Sevilla Katedrali

Sevilla Katedrali

Sevilla Katedrali

44 dk'lık okuma
924 kişi okudu

16. yüzyılda yapımı tamamlanan Sevilla Katedrali, dünyanın en büyük Gotik kilisesidir. Roma Katolik Katedrali olarak da tanınan bu yapı, Azize Meryem Katedrali olarak da bilinmektedir. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen bu yapı, aynı zamanda dünyanın en büyük üçüncü kilisesi unvanını da taşımaktadır.

Sevilla Katedrali’nin, kentin varlıklı ve önemli bir ticaret noktası olduğunun kanıtlanması amacıyla inşa edildiği bilinmektedir. Hatta 1401 yılında, katedralin inşasına karar verildiğinde, bir grup yetkilinin “Kilisenin yapımı tamamlandığında, görenler bizim deli olduğumuzu düşünsün” şeklinde söylemlerde bulunduklarına inanılmaktadır. Bu efsaneye göre, kilisenin son derece görkemli ve göz alıcı şekilde inşa edilmesine, çok uzun zaman önce karar verilmiştir.

Dünyanın En Görkemli Kilisesi Sevilla Katedrali’nin Tarihi ve İhtişamlı Mimarisi

1401 yılının Temmuz ayında yapımına başlanan Sevilla Katedrali, 1506 yılında tamamlanmıştır. Ancak katedralin yapımının bitiminden tam 5 yıl sonra kubbe çökmüş ve restore edilmesine gerek duyulmuştur. Bu yapının inşasında ve restorasyon işlemleri sırasında onlarca taş ustası, mimar, marangoz, sanatçı ve vitray uzmanı görev almıştır. Hatta kilisenin yapımı sırasında ortaya çıkan yüklü masrafların karşılanması için bu görevlilerin, maaşlarının yarısını bağışladıkları söylenmektedir. 1888 yılında İspanya’da meydana gelen deprem sırasında ise kilisenin kubbesi, pek çok süsleme ve oyma taş ile birlikte yeniden çökmüştür. 1903 yılına kadar devam eden restorasyon işlemi sonrasında, kilise günümüzdeki haline kavuşturulmuştur.

Sevilla Kadetrali’nin en önemli ve göz alıcı özelliği 45 metre uzunluğundaki nef alanıdır. Bu alan oyma işçiliğinin de ön planda olduğu varaklar ile süslüdür.

Nef bölgesinin ortasında ise oldukça büyük, kutu şeklinde koro bölümü bulunmaktadır. Duvarlarda ise Gotik tarzda, çoğu Pierre Dancart tarafından yapılmış İsa resimleri yer almaktadır. Ancak katedralin belki de en bilindik yapısı, Giralda adındaki çan kulesidir. 105 metre yüksekliğindeki bu çan kulesi, Orta Çağ mimarisinin de sembolü olmuştur. Fas’ın Marakeş şehrinde bulunan Koutoubia Camii’sindne esinlenilerek inşa edilmiş olan bu çan kulesi, aslında bir caminin minaresi olarak inşa edilmiştir. Ancak Endülüs bölgesindeki Hristiyanların, Müslümanları yok etme çabalarını ortaya koyduğu Reconquista kalkışmasının ardından bu minare, Sevilla Katedrali’nin çan kulesi haline getirilmiştir.

Sevilla Katedrali’nin Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Sevilla Katedrali’ni her hafta pazartesiden cumartesiye kadar, saat 10.45 ile 17.00’ye kadar ziyaret etmek mümkündür. 17.40’da katedralin boşaltılması gerekmektedir. Pazar günleri ise 14.30’dan ile 18.00’e kadar ziyaret edilebilmektedir. Yine kapanış saatinden kırk dakika sonra yani 18.40’da ziyaretçilerin katedralden ayrılmaları istenmektedir.

Ziyaretçilerin yaklaşık 75 dakikalık bir süre içerisinde katedralin tamamını gezmeleri mümkündür.

Sevilla Katedrali’ne giriş ücreti ise 10 Euro şeklindedir. Ancak emekliler ve 25 yaş altındaki öğrenciler için bu ücret 5 Euro olarak belirlenmiştir. Özel gereksinimli bireyler ile refakatçileri ve 14 yaşının altındaki çocuklar katedrali ücretsiz şekilde ziyaret edebilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İspanya Vizesi

İspanya’ya gitmek isteyen turistler için çok sayıda vize seçeneği bulunmaktadır. Schengen vizesi kapsamında yer alan C tipi vize ile ziyaretçiler 90 güne kadar ülkede konaklayabilmektedir. D tipi yani uzun süreli vizede ise süreli ve süresiz ikamet seçenekleri yer almaktadır. Vize başvuruları, İstanbul ve Ankara’daki İspanya konsolosluklarına yapılmaktadır.