Büyüleyici Mimarisiyle Dünyanın En Güzel Parkı: Güell Parkı

Önceki
Güell Parkı

Güell Parkı

Sonraki
25 dk'lık okuma
296 kişi okudu

pesi’ndeki bahçelerden ve mimari unsurlardan oluşan özelleştirilmiş bir parktır. Eusebi Güell, İngiliz yerleşim parklarını yeniden oluşturmak istediği için parka İngilizce olarak Park Güell adını vermiştir. Güell, kentleşmeyi göz önünde bulundurarak, parkın tasarımını, ünlü bir mimar olan Katalan modernizminin yüzü Antoni Gaudi’ye vermiştir. Toplam 12 hektarlık bir alanı kaplayan parkın yapımına 1900 yılında başlanmıştır. İnşasına ise 1914’e kadar devam edilmiştir. Resmi olarak ise 1926’da halka açılmıştır. 1984’te UNESCO, parkı “Antoni Gaudi’nin Eserleri” adı altında Dünya Mirası Sit Alanı olarak ilan etmiştir.

Park Güell’in Başlangıcı

Eusebi Güell, Gaudi’ye halk arasında ‘çıplak dağ’ olarak bilinen Muntanya Pelada bölgesinde, edindiği büyük bir mülk üzerine varlıklı aileler için bir arsa geliştirme planı hazırlama görevini vermiştir.

Bölgenin konumu, sağlıklı bir ortamda, denizin ve Barselona Ovası’nın muhteşem manzarasıyla rakipsizdir.

Arsanın sadece altıda biri üzerine inşa edilebilmesi, evlerin yüksekliğinin ve yerleşiminin deniz manzarasını engellemeyecek ve komşuları güneş ışığından mahrum etmeyecek şekilde ayarlanması gibi nedenlerden dolayı inşaat koşulları oldukça kısıtlayıcıdır.

Park Güell’in Yapım Aşaması ve Gelişimi

Ekim 1900’de, siteyi seviyelere ayırma çalışmaları başlamış ve inşaat çalışmaları iyi bir hızda ilerlemiştir. 4 Ocak 1903’te, tamamlanan iki yapıda; merdivenlerin ana katı, bekleme sığınağı, dış avlu, su tahliye sistemi ile birlikte viyadükler ve büyük kordonun bir kısmı inşa edilmiştir.

1902’de parkta bir arsa satın alan ilk kişi, villasını inşa etmek için mimar Juli Batllevell’i görevlendiren ve Güell’in bir arkadaşı olan avukat Marti Trias Domenech’tir. Aynı zamanda, iş müteahhiti Josep Pardo Casanovas, satışları teşvik etmek için Gaudi’nin asistanı Francesc Berenguer’e bir gösteri evi inşa ettirmiştir. Daha sonra Gaudi, 1906’da babası ve yeğeniyle birlikte yaşamak için bu eve taşınmıştır. Eusebi Güell kısa bir süre sonra, 1907 yılında siteyi geliştirmek için daha fazla alan satın aldığında, orada bulunmakta olan eski konak Casa Larrard’ı kendine ait bir konuta dönüştürmüştür. O yıllarda, büyük meydanda Güell’in onayı ile çok sayıda sivil etkinlik de düzenlenmiştir.

Park Güell’in Özel Mülkten Halka Açık Parka Dönüşümü

Parsellerin satışına ilişkin karmaşık koşullar, eski kira sözleşmeleri, uygun bir ulaşım sisteminin olmaması ve gelişmenin son derece yavaş ilerlemesi gibi sebeplerden dolayı işler zorlaşmıştır. 1914’te alıcı eksikliğinin yaşanması ve öngörülen altmış evden sadece ikisinin inşa edilmesiyle işlerin terk edilmesi durumu meydana gelmiştir. Böylece park, Güell’in halka açık etkinlikler için kullanılmasına izin verdiği büyük bir özel bahçe haline gelmiştir.

Eusebi Güell 1918 yılında konutunda vefat ettiğinde, varisleri parkı satın almayı kabul eden Belediye Meclisi’ne 26 Mayıs 1922’de yaptığı belediye genel kurul toplantısında teklif sunmuştur. Bunun sonucunda 1926 yılında ‘belediye parkı’ olarak açılmıştır. Güell ailesinin konutu, belediye tarafından Katalan pedagog Baldiri Reixac’ın adını taşıyan bir okula dönüştürülmüştür.

Gaudi’nin dostlarının çalışmaları sayesinde Park Güell’deki evi, 1963 yılında Gaudi Evi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Sonuç olarak Park Güell, Barselona sakinleri tarafından çok beğenilen ve ziyaretçiler için büyük bir cazibe odağı haline gelen halka açık bir park haline gelmiştir. 1969’da sanatsal bir anıt olarak kabul edilmiştir.

Park Güell’e Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

Tüm yıl boyunca parkın ziyareti mümkün olup; haftanın her günü, 9.30’dan 19.30’a kadar açıktır. Planlanan giriş saatini kaçırmamak için belirlenen saatte erişim kontrol noktasında bulunulması gerekmektedir. Bilette belirtilen saatler dışında girişe izin verilmemektedir. Bilette belirtilen saatten sonra parka girmek için 30 dakika daha süre bulunmaktadır. Bu süre geçtikten sonra, giriş hakkı kaybolmaktadır. Bundan dolayı ziyaret saatini kaçırmamak için parka zamanında varıldığından emin olunması çok önemlidir. Ayrıca parkın içine girdikten sonra, mimarın eserinin tadını çıkarmak için istenildiği kadar zaman geçirilebilmekte, ancak bir kez parktan çıktıktan sonra tekrar aynı biletle girilememektedir.

13 ila 64 yaş arası ziyaretçiler için Park Güell biletleri kişi başı 10 Euro’dur. 7 ila 12 yaş arası çocuklar, 65 yaş ve üstü yaşlılar ile özel gereksinimli bireylerle birlikte refakatçisi, parka giriş için 7 Euro fiyat ödemektedir. 6 yaşına kadar olan çocuklar ise parka ücretsiz girebilmektedir. Ayrıca erişim noktalarının açılışından önce ve kapanışından sonraki zamanda da ücretsiz olarak girilebilmektedir.

Özel gereksinimli turistlerin indirimlerden yararlanabilmeleri için belgelerini yanlarında taşımaları gerekmektedir. Ancak Park Güell’in düzensiz yolları ve dik rampaları gibi mimari özellikleri, hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin dolaşmasını zorlaştırabilmektedir.

Park Güell’i Ziyaret Edeceklere Tavsiyeler

Fotoğraflar için mola veren, kılavuzları okuyan ve Gaudi’nin başyapıtındaki karmaşık ayrıntılara bakarak zaman harcayan ziyaretçiler, Park Güell’i keşfetmek için yaklaşık 90 ila 120 dakika harcamaktadır. Acele eden turistlerin ise Park Güell’i keşfetmesinin ortalama olarak bir saat sürdüğü bilinmektedir.

Parkın en yoğun sezonu Nisan-Ağustos ayları arasındadır. Kalabalıktan kaçınmak için ziyareti ocak-mart veya ekim-aralık arasındaki düşük sezonlarda planlamak daha uygun olacaktır.

Park Güell hafta sonları kalabalıktır. Parkı ziyaret etmek için en iyi günler hafta içidir. Parkta zaman geçirmek için günün en iyi zamanı sabahın erken saatleri olan 9.30 ile 11.00 saatleri arasındadır. Öğleden sonra parkı ziyaret etmek o kadar da iyi bir fikir değildir, özellikle yaz aylarında güneş vücudu biraz fazla yakmaktadır. Ziyaretçilerin yanlarında şapka, güneş gözlüğü ve güneş koruyucu losyon taşıması, güneşten korunmak için yardımcı olmaktadır.

Biletleri online olarak almak en iyisidir. Çünkü online bilet rezervasyonu yapılarak bilet gişesindeki uzun kuyrukları geçip hemen Park Güell’e girilebilmektedir.

Biletler satın alındıktan sonra tarih ve saat değişikliğine izin verilmemektedir. Bu yüzden bileti satın almadan önce buna dikkat etmek iyi olacaktır.

Park Güell, uygun ayakkabılar olmadan gezilmesi zor olabilecek bir yamaca kuruludur. Ayrıca parkı gezerken çok yürümek de gerekmektedir. Bundan dolayı rahat giysiler ve spor ayakkabılar giymek yararlı olacaktır.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İspanya Vizesi

İspanya’ya gitmek isteyen turistler için çok sayıda vize seçeneği bulunmaktadır. Schengen vizesi kapsamında yer alan C tipi vize ile ziyaretçiler 90 güne kadar ülkede konaklayabilmektedir. D tipi yani uzun süreli vizede ise süreli ve süresiz ikamet seçenekleri yer almaktadır. Vize başvuruları, İstanbul ve Ankara’daki İspanya konsolosluklarına yapılmaktadır.