Tanzanya’nın Özerk Bölgesi Zanzibar Hakkında Bilgiler

Zanzibar Hakkında

Zanzibar Hakkında

20 dk'lık okuma
290 kişi okudu

Zanzibar veya diğer adıyla Zengibar, Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya’ya bağlı iki adadan oluşan ve özerk yönetilen bir bölgedir. Bu iki adadan ana ada Zanzibar Adası ve diğer ada olan Pemba Adası yerel halk tarafından Unguja olarak bilinen Zanzibar’ı oluşturmaktadır. Yönetsel başkenti Zanzibar City olan Zanzibar’ın, ekonomisi baharat üretimiyle ve turizmle ayakta durmaktadır.

Hatta Zanzibar, dünyanın önde gelen baharat üreticilerindendir.

Mükemmel görünümlü bembeyaz kumları ve turkuaz rengi okyanusuyla dünyanın en etkileyici plajlarına ev sahipliği yapan Zanzibar; deniz, kum, güneş üçgeninin çok daha ötesinde deneyimler sunan, egzotik bir adadır. Zanzibar’ın yönetsel başkenti Zanzibar City’nin merkezinde bulunan Stone Town; daracık sokaklar, küçücük evler ve butik yerel dükkânlarıyla tıpkı bir labirenti andırmaktadır.

Stone Town’ın merkezinden biraz uzaklaştıkça etrafın pek çok tarihi yapıyla çevrili olduğu görülmektedir. Zanzibar’da Doğu Afrika’nın ilk asansörünün bulunduğu Harikalar Evi’nden 1600’lü yıllardan günümüze erişen Arap Kalesi’ne, Zanzibar sultanlarının konakladıkları Saray Müzesi’nden Queen grubunun unutulmaz solisti Freddie Mercury’nin doğduğu eve kadar ziyaret edilebilecek sayısız yer bulunmaktadır.

Özellikle baharat üretimi konusunda dünyada söz sahibi olan Zanzibar’ın pazarları tamamen baharat kokusuyla dolup taşmaktadır. Tarçın, karabiber, hindistancevizi ve karanfil gibi daha birçok baharat Zanzibar’ın simgesi haline gelmiştir. Baharatların yolculuğunu merak eden turistler için bölgede yerel baharat çiftliklerine düzenlenen gezilere katılmak mümkündür. Ayrıca gezginler, bu geziler sırasında pek çok baharatın tadına bakma fırsatı yakalamaktadırlar.

Zanzibar Özerk Bölgesi'nin 50 vekilli, her beş yılda yapılan seçimler ile yenilenen bir meclisi vardır.

Zanzibar'ın Tarihi

Zanzibar, bulunduğu jeopolitik konum sebebiyle sürekli olarak üzerinde hâkimiyet kurulmaya çalışılan bir bölge olmuştur. Bu sebeple Zanzibar, sürekli olarak sömürgeler altında kalmıştır.

Zanzibar, Şiraz'dan gelen İranlı göçmenler tarafından kurulmuştur. Adı "zencilerin sahili" anlamındaki Farsça "zangi bar"dan gelir. 1503 - 1698 yılları arasında Portekiz hâkimiyetinde kalan ada, 1698 yılında Umman Sultanlığı denetimine geçmiştir.

1840 yılında, Umman Sultanı Seyid Said bin Sultan El-Busaid; sultanlığının başkentini Umman'dan, adadaki Stone Town şehrine taşımıştır. 1856 yılında ölümünden sonra oğulları iktidar kavgasında düşmüşler ve 6 Nisan 1861'de Sultanlık, Zanzibar ve Umman olarak ikiye bölünmüştür. 6. Oğul Seyid Mecit bin Said (1834-1870) Zanzibar Sultanı, 3. oğul Seyid Tuvaini bin Said ise Umman Sultanı olmuştur.

Ada sultanlığı, 1890 - 1963 yılları arasında Birleşik Krallık tarafından atanan vezirler ve valiler tarafından yönetilerek yarı sömürgeleşmiştir. 10 Aralık 1963 tarihinde bağımsızlık verilen ada, sultan yönetiminde anayasal krallık haline gelmiştir. Kısa süren bu dönemden sonra 12 Ocak 1964'te yönetim devrilmiş, 26 Nisan 1964 tarihinde ise özerk bölge olarak bir parçası olduğu Tanzanya'ya bağlanmıştır.

Bugün, dünya üzerinde önemli bir baharat üreticisi olan bölge bu özelliği sebebiyle “Baharat Adaları” olarak da anılmaktadır.

Zanzibar Denildiğinde İlk Akla Gelenler

Zanzibar denilince ilk akla gelen şüphesiz ki baharat üretimi olmaktadır. Bölgedeki adalar özellikle karanfil, Hindistan cevizi, tarçın ve karabiber üretimi ile meşhurdur. Bu nedenle, Tanzanya'nın Mafya Adası ile birlikte Zanzibar Takımadaları, bazen yerel olarak "Baharat Adaları" olarak anılmaktadır. Zanzibar'a 1985'te yaklaşık 19.000 turist gelirken 2016'da 376.000'e artmıştır. Bu artışın en büyük sebebi bölgede yönetiminin politikalarını turizm üzerine şekillendirmelerinin yanında bölgenin baharat üretimi ile hatırı sayılır bir noktaya gelmesidir.

Baharat üretiminin yanında mükemmel görünümlü bembeyaz kumları ve turkuaz rengi okyanusuyla dünyanın en etkileyici plajlarına ev sahipliği yapan Zanzibar; deniz, kum, güneş üçgeninin çok daha ötesinde deneyimler sunan, egzotik bir adadır.

Zanzibar'a Gideceklere Tavsiyeler

Baharatları ile ünlü olan Zanzibar’a gittiğinizde yerel baharat çiftliklerine yapılan turlara katılmalısınız. Bu turlar sırasında sayısız baharatı deneme fırsatı bulacağınız için aç karnına gitmenizin daha faydalı olacağı söylenmektedir. Ayrıca adalarda kaybolmamak adına en doğru tercihin rehberler eşliğinde dolaşmak olduğunu unutmamak gerekir.

Zanzibar’ın eşsiz plajları da gezmeye değer yerler arasındadır. Özellikle Nungwi Plajı, balayı için çiftlere sakinliği ve huzuru vaat eden bir plaj iken, Kendwa plajı dünyanın her yerinden insanları kendine çeken dolunay partileri ile meşhurdur. Paje Plajı ise lezzetli yemekleri ve kahveleri ile mutlaka gitmeniz gereken yerler arasında yer almaktadır.

Zanzibar Adası’na geldiğinizde denizaltı dünyasını görmek isteyenlerin yanlarında mutlaka şnorkel getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca Zanzibar sivrisinekleri oldukça büyük sorun olduğu için adaya gelmeden mutlaka yanınızda yüksek koruyuculu sinek kovucular almanız faydalı olacaktır.

Zanzibar'a Giderken Alınması Gerekenler

  • Zanzibar Adası’na geldiğinizde denizaltı dünyasını görmek isteyenlerin yanlarında mutlaka şnorkel getirmeleri gerekmektedir.
  • Ayrıca Zanzibar sivrisinekleri oldukça büyük sorun olduğu için adaya gelmeden mutlaka yanınızda yüksek koruyuculu sinek kovucular almanız faydalı olacaktır.
  • Adada para çekmek için ATM bulunmadığı için ziyaretçilerin yanlarında yeterince nakit para bulundurmaları iyi olacaktır.
  • Son olarak ise Zanzibar’ın inançlı kesimi, özellikle tatil köyleri ve plajlar dışında giyim kuşam konusunda oldukça baskıcı bir tavır içinde bulunmaktadır. Bu nedenle ziyaretçilerin yanlarında günlük kıyafetlerini de bulundurmaları iyi olacaktır.

Zanzibar Hakkında İlginç Bilgiler

Zanzibar'da iki yağışlı mevsim bulunmaktadır. Her yıl, uzun yağmurlar ve kısa yağmurlar yağmaktadır. Alev alev yanan ve ciddi anlamda terleten Doğu Afrika yazının ardından, Zanzibar'ın uzun yağışlı mevsimi kabaca Mart'tan Mayıs'a kadar sürmektedir. Kısa yağmurlar genellikle Kasım ve Aralık ayları arasında gerçekleşir ancak o kadar yoğun değildir. Kısa ve sağanak patlamalar halinde ortaya çıkma eğilimindedirler, ardından hızla mavi gökyüzüne geri dönmektedirler. Ziyaretçilerin bu yağmurlara dikkat ederek tatil planlarını yapmaları gerekmektedir.

Zanzibar, Doğu Afrika ülkelerinde, 1970'lerde Zanzibar'daki konut sorunlarını çözmek için Doğu Almanya'nın yardımıyla inşa edilen resmi olarak Michenzani daireleri olarak bilinen en uzun yerleşim evlerine sahip tek yerdir.

Zanzibar’da kahvaltıda yumurta isterseniz yumurtaların sarılarının olmadığını görebilirsiniz. Buradaki tavuklar, tek renkli yumurta üretmelerini sağlayacak bir tahılla beslenir. Bu sebeple yumurtalar tek renk olarak masanıza gelecektir ama tadında herhangi bir fark bulunmadığı için rahat olabilirsiniz.

Sevdiklerinizle Paylaşın

Tanzanya Vizesi

Tanzanya’yı ziyaret edecek olan diplomatik, hizmet ve yeşil pasaport hamili Türk vatandaşları, 90 gün süreyle vizeden muaftır. Bordo pasaport sahiplerinin ise vize başvurusu için ilgili evraklarla birlikte Türkiye’deki tek yetkili merci olan Ankara Tanzanya Büyükelçiliği’ne müracaat etmeleri gerekmektedir.