Kanada Vizesi Başvurusu Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar

Kanada Vizesi

Kanada Vizesi

14 dk'lık okuma
283 kişi okudu

Turistik vize başvurusu yapmak isteyenlerin bilmesi gereken ilk şey, işlemlerin müracaat merkezi aracılığıyla gerçekleştiriliyor olmasıdır. Vize başvuru merkezi, Kanada Konsolosluğu ve Kanada Büyükelçiliği tarafından yetki verilmiş aracı bir şirkettir. Kanada’ya turist vizesi almak isteyenlerin, ilgili evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlaması ve hepsini müracaat merkezine teslim etmesi gerekmektedir. Vizenin onaylanmasının ardından 6 ayı kapsayan 180 gün boyunca Kanada’da kalmak mümkündür. Vizenin süresi 1 yıldan fazla olsa da maksimum kalma süresi 180 gün ile sınırlandırılmıştır. 

Kanada Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Kanada’ya gidecek olan bordo (umumi), siyah (diplomatik) ve gri (hizmet) pasaport sahipleri tatil vizesi almalıdır. Bu kapsamda, Kanada yeşil pasaporta vize istiyor mu sorusunun cevabı da evet olacaktır. Başvuru için, pasaport ile birlikte hazırlanan evraklar, randevu usulü ile çalışan aracı kuruma teslim edilmelidir. Yetkili şirket, belgeleri Kanada Konsolosluğu’na bizzat göndermektedir. Kanada vizesi başvuru sonuçları konsolosluk tarafından müracaat merkezine iletilmekte, dileyenler için sonuç belgesinin eve teslimatı da sağlanmaktadır. 

Kanada Vizesi için Gerekli Evraklar

Kanada vize başvurusu yapacak kişilerin öncelikli olarak formlarını tamamlaması gerekmektedir. Başvuru formları ziyaret amacına göre değişiklik göstermektedir. Herhangi bir vize başvurusu için temel gereksinimler aşağıdaki şekildedir;

  1. Pasaport 
  2. 50 mm genişliğinde ve 70 mm yüksekliğinde biyometrik fotoğraf
  3. Çalışıldığını gösteren belgeler
  4. Maddi durumunu ispat eden 3 aylık maaş bordrosu 
  5. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  6. Nüfus cüzdanı
  7. Seyahat sağlık sigortası

Kanada turist vizesi için turistlerin ekstra olarak seyahat rezervasyon belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Buna otel ve uçuş rezervasyonları dahildir. Kanada vizesi için gerekli belgeler arasında yer alan niyet mektubu da oldukça önemlidir. Başvuru sahipleri tarafından; neden gidildiğini, ne kadar kalınacağını ve neler yapılacağını net şekilde anlatan İngilizce bir niyet mektubu hazırlanmaktadır. Bu yazıda gereksiz ayrıntılara yer verilmemeli, sadece bilgi içerikli cümleler kurulmalıdır. 

Kanada’da tanıdıkları ya da akrabaları olanlar ise ziyaretçi vizesine başvurmalıdır. Yukarıda verilenlerin yanı sıra ziyaretçi vizesinde davetiye de olmalıdır. Avukat tarafından hazırlanan ve imzalı bir şekilde başvuru yapacak kişiye gönderilen davetiye, diğer belgeler ile birlikte yetkili acenteye teslim edilmelidir.

Bunların yanı sıra Kanada çalışma vizesi almak isteyenlerin nerede çalışmayı planladıkları belli ise işverenden çeşitli belgeler talep etmesi gerekmektedir. Eğer çalışılacak yer belli değilse çalışma vizesi alacak kişinin hesabında Kanada’da bir süre kalabilecek ve eğer iş bulamazsa Türkiye’ye dönüşünü karşılayabilecek miktarda para bulunmalıdır.

Kanada Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kanada vize başvurusu, konsolosluğun ve büyükelçiliğin belirlediği başvuru merkezleri aracılığıyla yapılmaktadır. Şirketin kendi sitesi üzerinden randevu alınmakta ve randevu saatinden yarım saat öncesinde başvuru merkezine gidilmesi önerilmektedir. Yetkili müracaat merkezinin girişinde detaylı arama yapıldığı için başvuruya küçük bir çanta ile gidilmelidir. Vize başvurusu, gidilecek tarihten en az 30 gün önce yapılmalıdır. Çünkü işlemler uzayabilmekte, ekstra belgelere ihtiyaç duyulabilmekte ve red ihtimaline karşı tekrar başvuru için süreç olarak her duruma karşı hazırlıklı olunması gerekmektedir.

Kanada Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Genel olarak Kanada vizesi ne kadar sürede çıkar sorusunun cevabı 10 – 12 iş günüdür. Fakat bu durum, bütün evrakların doğru ve tam olması şartı ile geçerlidir. Evrak eksikliği ya da son incelemede eklenebilecek belgelerden dolayı sürecin uzama ihtimali de bulunmaktadır. Eksik evraklara ek olarak konsolosluk personelinin resmi tatile girmesi ya da yoğunluk durumunun fazla olması, sonuçlanma süresini uzatabilmektedir. Bütün varsayımların olması durumunda ise Kanada vizesinin çıkış süresi 35 – 40 iş gününü bulmaktadır. Birçok Kanada vize rehberi, genellikle vize başvurularının seyahat sürecinden en az bir ay önce yapılmasını önermektedir.

Kanada Vize Masrafları 

Kanada vize ücreti, türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak Kanada vize ücretleri; konsolosluk harcı, biyometrik resim, parmak izi alımı ve aracılık yapan vize şirketinin hizmet bedelini kapsamaktadır. Ödenecek ücretler ise vize türlerine göre değişiklik göstermektedir. Kanada vize türleri arasında turist ve ziyaretçi vizeleri bulunmaktadır. Bunlar için ödenmesi gereken ücret, konsolosluk harcı için kişi başı 100 Kanada doları, biyometrik çekimler için 85 Kanada doları ve aracı şirket için 15,90 eurodur. Yukarıda yer alan ödemeler, ne yazık ki vize masraflarını tam anlamıyla karşılamamaktadır. Ayrıca turistlerin banka hesabında da belirli bir miktar para bulunmalıdır. Bu para Kanada’da geçirilecek süre boyunca bir nevi kredi görevi görmektedir. Bundan dolayı Kanada vizesi için hesapta ne kadar para olmalı sorusu oldukça büyük önem arz etmektedir. Böyle bir durum için de hesapta ise en az 4000 TL’nin bulunması gerekmektedir. Olası red durumunda ise bu ödemeler iade edilmemektedir.

Kanada Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Kanada için vize şartları uygun olmadığında dönüş red şeklinde olabilmektedir. Bu durumun en temel sebebi belgelerin eksik, özensiz ve tutarsız bilgiler içeriyor olmasıdır. Ancak vizenin reddedilmesi bir daha başvurulamaz anlamına gelmemektedir. Red dönütü alındıktan sonra yapılması gereken ilk şey, Kanada’nın resmi vize sitesindeki bilgileri baştan gözden geçirmek olmalıdır. İngilizce ve Fransızca dil seçeneklerine sahip sitede bütün gereksinimler eksiksiz olarak verilmektedir. Ancak Kanada vize ücretinin geri ödenmeyeceğini ve başvururken tekrardan para yatırılması gerektiğini bilmekte fayda vardır.

Kanada Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Kanada vize politikası çerçevesinde hem online hem de yüz yüze başvuru yapılabilmektedir. Ancak başvuru yapmadan önce mutlaka parmak izi alınması gerekmektedir. Bütün bu işlemler için vize merkezleri hizmet vermektedir. Türkiye’de bulunan Kanada konsoloslukları ise aşağıdaki şekildedir:

  • Kanada İstanbul Başkonsolosluğu

Adres: Levent, 209 Büyükdere Caddesi 4 İstanbul TR, Tekfen Tower No:4, 34394, Turkey

Telefon: +90 212 385 97 00

Yetki alanı: Kanada İstanbul Başkonsolosluğu’nun görev alanı olarak belirlenen iller Afyon, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, İzmir, Kars, Kastamonu, Kırklareli ve Tekirdağ’dır. 

  • Kanada Ankara Büyükelçiliği 

Adres: Aziziye, Cinnah Street no: 58, 06690 Çankaya/Ankara, Turkey

Telefon: +90 312 409 27 00

Yetki alanı: Kanada Ankara Büyükelçiliği’nin görev alanı olarak belirlenen iller; Ankara, Düzce, Çankırı, Bartın, Eskişehir, Kastamonu, Kırşehir, Kırıkkale, Kütahya, Nevşehir, Yozgat, Zonguldak ve Karabük’tür. 

Sevdiklerinizle Paylaşın