Dünyaya Osaka Kalesi’nden Göz Atın!

Önceki
Osaka Kalesi

Osaka Kalesi

Sonraki
44 dk'lık okuma
754 kişi okudu

Japonya’nın en büyük kültürel değerlerinden bir tanesi olan Osaka Kalesi, tarihi hikayesi ve mimarisi ile dikkat çekmekte olan nadir ziyaret alanlarından bir tanesidir. Japonya’nın Osaka kentinde bulunan kale, Chūō semtinde yer almaktadır. Osaka bölgesine has dokusu ile hem yurt içi hem de yurt dışından gelen ziyaretçilerini karşılayan Osaka Kalesi, Japonya denildiğinde sembol mekanların başını çekmektedir. Öyle ki 16. Yüzyılın hemen başlarında yapımına başlanan ve yüzyıl boyunca da tamamlanması beklenen bu yapı, günümüze kadar çeşitli restorasyonlarla birlikte özündeki yapısından uzaklaştırılmadan turistik anlamda görevini yerine getirmeye devam etmektedir.

Osaka Kalesi Nasıl Yapıldı?

Japonya’nın en önemli ve popüler savaşçılarından bir tanesi olan General Toyotomi Hideyoshi’nin emri ile yapıldığı söylenen Osaka Kalesi, savaş döneminde halkın birbiri ile daha sıkı bağlar içinde olması ve milli bilincin yayılması için tasarlanmıştır. O dönemde savaşın sonuçları nedeniyle yerle bir olan Osaka ve şehrinin insanını tekrar eskiye döndürebilmek amacıyla yapılan Osaka Kalesi de yine amacına uygun bir şekilde sosyal faaliyetlerin düzenlendiği şık bir yapı olarak bilinmektedir.

Kalenin sahip olduğu ana kale kısmı, 1615 yılında ortaya çıkan yangın dolayısıyla bir şekilde yok olsa da 1620 yılında yeniden inşa edilmesine karar verilmiştir. Dışarıda 5 ve iç kısımda ise 8 adet olacak şekilde toplamda 13 farklı kattan oluşan Osaka Kalesi, 1665 yılında tesadüf eseri bir yıldırımın kaleye isabet etmesi sonucu tekrardan restore edilmesi gerekmiştir. 1868 yılında ise bir kez daha yangın tehlikesi ile karşı karşıya kalan Osaka Kalesi tekrar yerle bir oldu ve dağıldı. 1931 yılında dönemin liderleri tarafından bir kere daha onarılarak hizmete sunulan Osaka Kalesi, 2. Dünya Savaşı ve beraberinde getirdiği yıkıcı etki ile bir kez daha kaderine boyun eğmek zorunda kaldı. Son olarak günümüzdeki halini 1997 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sonrası alan Osaka Kalesi her ne kadar ilk günkü dokusunu ve mimari esintilerini beraberinde getirmeyi başaramasa da orijinal taş duvarlar ve hendeğin içinde bulunduğu 13 farklı kültürel mirasın gözle görülmeye değer olduğu bilinmektedir.

Osaka Kalesi Bölümleri

Osaka Kalesi içinde yer alan ve misafirlerin net bir şekilde gözlemleyerek gezide bulunabileceği o 13 kültürel miras ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Ote-mon Kapısı
  • Sakura-mon Kapısı
  • Ichiban-yagura Kulesi
  • Inui-yagura Kulesi
  • Rokuban-yagura Kulesi
  • Sengan-yagura Kulesi
  • Tamon-yagura Kulesi
  • Kinmeisui Kuyusu
  • Kinzo Deposu
  • Enshogura Barut Deposu
  • Ote-mon Kapısı çevresindeki kale surları

Günümüz şartlarında ise ziyarete gelen misafirlerine birbirinden farklı görsel aktivite imkânı sunan Osaka Kalesi, içinde bulunan Osaka Kale Müzesi başta olmak üzere pek çok sosyal alanı ile dikkat çekmektedir. Japon tarihini oluşturan pek çok imgesel sembolün yanı sıra; duvar resimleri, tarihi eserler, etkileşimli sergiler gibi pek çok mirasa sahip olmak mümkündür. Aynı zamanda ziyaretçilerin en çok ilgi duyduğu bir başka nokta ise 5 bölümlük Hideyoshi’nin Osaka Kalesi için hayal ettiklerinin anlatıldığı minik diziyi izleme serüveni ardından gelen samuray kıyafetlerini deneme tecrübesi ile birleştiğinde oldukça keyifli dakikalara sahne olabilmektedir.

Müzenin yanı sıra kalenin en üst katından Osaka ve Osaka Kalesinin eşsiz manzarasının incelenebileceği Gözlem Kulesi de yine gelen ziyaretçilere eşlik eden bir başka noktadır. Osaka Kalesi Parkı içinde yer alan ve kiraz mevsiminde çiçeklerin açtığı, halkın ortak buluşma alanı olarak belirlenen bahçede ise pek çok hoş bitki ve çiçeklerin etrafı sardığı enfes koku ziyaretçilerin etrafını saracaktır. Park içinde aynı zamanda ziyaret etmek isteyenler için; Hōkoku Tapınağı, Nishinomaru Bahçesi ve Osakajo Erik Korusu da yer almaktadır.

Osaka Kalesi için satın alınan bilet ile aynı zamanda Ana Kule ve Osaka Kalesi Parkı’na gitmek mümkündür. Bunun yanı sıra Nishinomaru Bahçesi’ne girebilmek için ekstra bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Ana Kule’ye giriş için 15 yaşından küçükler herhangi bir ücret ödemezken, yetişkinlerin ödemesi gereken fiyat ise 600 Yen olarak belirlenmiştir.

Haftanın her günü sabah 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açılan Osaka Kalesi, 28 Aralık ve 1 Ocak tarihleri arasında her yıl hizmete kapanmaktadır.

Ekstra olarak ise belirli yaz ve bahar festivallerinde daha uzun saatlerde hizmete açılmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın