Michelangelo’nun Ünlü Eseri: Davut Heykeli

Önceki
Davut Heykeli

Davut Heykeli

Sonraki
156 dk'lık okuma
2815 kişi okudu

İngilizce adı David of Michelangelo olan Davut Heykeli, İtalyan Rönesans sanatçısı Michelangelo’nun en iyi iki heykellerinden birisidir. Eser Rönesans dönemi heykellerinin bir başyapıtı olarak kabul edilmektedir. Heykel dünya çapında ikonik olabilmeyi başarabilmiş nadir eserlerden bir tanesidir. Bu nadide eserin sergilendiği İtalya Floransa’daki Akademi Galerisi her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.


Davut Heykeli’nin Tarihçesi ve Fiziksel Özellikleri

Davut Heykeli, Floransa Katedralin’e konulmak üzere Michelangelo’ya sipariş edilmiştir; fakat yapımından sonra Piazzo Signoria Meydanı’na yerleştirilmiştir. Çünkü eser o kadar çok beğeni toplamıştır ki herkesin görebileceği bir yerde sergilenmek istenmiştir. Ancak eser açık alanda zarar görmemesi için 1873 yılında Galeri Akademisi’ne taşınmıştır. Buna rağmen bir saldırgan heykele çekiç ile vurarak heykelin sol ayak parmağını kırmıştır. Heykel, günümüzde halen Akademi Galerisi’nde sergilenmek ile birlikte Piazza Signoria Meydanı’nda da bir kopyası bulunmaktadır.

Davut Heykeli’nin yapımına 1501 yılında başlanmış ve heykel 1504 yılında tamamlanmıştır. Heykel 5.17 metre yüksekliğinde ve tek blok mermer şeklindedir. Davut Heykeli, ilahi yaratılışı taklit ettiği için “mükemmel insanı” tasvir etmektedir ve erkek form bilgisi temel alınarak disegno sanatsal disiplini ile şekillendirilmiştir. Bu sanatsal disipline göre, heykel sanatı en iyi sanat şeklidir ve Michelangelo’nun bu disipline bağlığı eser incelendiğinde açıkça görülmektedir. Bunun yanı sıra, Michelangelo oldukça gerçekçi ve detaylı bir anatomi ile hazırladığı eserini gözler önüne serip sanatında ne kadar başarılı olduğunu kanıtlamıştır.

Heykel mükemmel insanı betimliyor olsa da oranları ortalama bir insanınkinden üç kat daha fazladır. Ayrıca heykelin başı ve üst vücudu, alt vücuduna göre daha büyüktür. Bunun sebebi ise heykelin katedralde yüksekçe bir kaidenin üzerine oturtulmak üzere yapılmış olmasıdır. Eğer eser katedralde oturtulmuş vaziyette sergilenseydi, karşıdan bakıldığında orantılı gözükecekti. Buna ek olarak, heykelin sağ elinin vücuduna oranla daha büyük olduğu görülmektedir. Bu asimetrik görünüşün sebebinin Michelangolo’nun “güçlü el” takma adından kaynaklandığı düşünülmektedir.


Davut Heykeli’nin Etkileyici Hikayesi ve Kopyaları

Davut Heykeli, Rönesans dönemindeki diğer çoğu eser gibi dini anlamlar içermektedir. Michelangelo, eski Ahit’te geçen mitolojik karakterler olan Davut ve Golyat’ın hikayesini tasvir etmektedir. Sanatçı, Filistinli genç Davut ile İsrailli dev Golyat’ın düellosunu betimlemektedir. Davut henüz çocuk yaşta olmasına rağmen güçlü ve dev bir savaşçı olan Golyat’ı yenmiştir. Filistin’i özgürlüğüne kavuşturan Davut, daha sonra da İsrail Krallığı’nın başına geçmiştir.

Davut’un Kudüs fethinin 3000. yılı vesilesiyle heykelin sonradan yapılan bir kopyası Kudüs’e armağan olarak gönderilmiştir; fakat Davut Heykeli’nin çıplak bir figür olması sebebiyle kabul görmemiştir. Daha sonra Davut Heykeli yerine başka “giyinik” bir heykel gönderilerek uzlaşma sağlanmıştır. Kudüs’e gönderilen kopyanın yanı sıra, İngiltere’de, Avustralya ve Amerika’da da heykelin kopyaları bulunmaktadır.


Davut Heykeli’nin Evi Olarak Bilinen Akademi Galerisi’ne Giriş Bilgileri

Akademi Galerisi’ne girişlerde tam bilet fiyatı 12 euro, Avrupa Birliği vatandaşı olan 18-25 yaş aralığındaki kişilere ve İtalyan devlet okulu öğretmenlerine ise 2 euro olarak belirlenmiştir. Müzeye giriş için önceden rezervasyon yapılmak istenmesi durumunda 4 euro daha ödenmesi gerekmektedir. Eğer istenirse müzenin içinde 4 euro vererek kulaklık aracılığıyla sesli rehber ile de gezmek mümkündür. Ayrıca müze ekstra hizmetler dahilinde de görülebilmektedir. Bunlara ek olarak, müzeye girişlerde belli şartların karşılanması durumunda ücretsiz girişler sağlanmaktadır. Müzeye ücretsiz girebilme hakkına sahip olabilmek için belirlenen şartlar şu şekildedir;

  • 18 yaş altı çocuk olmak (12 yaşından küçüklere eşlik edilmesi şartıyla)
  • Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerdeki özel okulların veya devlet okullarının öğretmenleriyle birlikte düzenlenen turlarda olmak
  • Mimarlık, güzel sanatlar ve edebiyat fakülteleri öğrencisi olmak ya da bu fakülteler için araştırma yapıyor olmak
  • Avrupa Birliği turist rehberliği belgesine sahip olmak
  • Engelli Avrupa Birliği vatandaşı olmak
  • İtalyan veya başka yabancı akademiler, araştırma enstitüleri tarafından görevlendirilmek
  • Milletlerarası Müzeler Konseyi üyesi olmak
  • Gazeteciler Cemiyeti üyelik kartının bulunması

Müze, salıdan pazara kadar saat 09.00 ile 18.45 (son giriş 18.15) saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzenin kapalı olduğu günler ise pazartesi günleri, 1 Ocak ve 25 Aralık olarak belirlenmiştir. Müzeye cumartesi ve pazar günleri ise yalnızca rezervasyon ile girilmektedir.

Müze engelli kişilerin erişimi için özel cihazlarla donatılmıştır. Bu cihazlar müze girişinden veya bilet gişesinden temin edilebilmektedir. Tüm tur güzergahı engelli bireyler için erişilebilir haldedir. Ayrıca, zemin katta asansörün yanında engelliler için bir lavabo da bulunmaktadır.


Müzeye Gidecek Ziyaretçilere Tavsiyeler

Akademi Galerisi’nin tamamı kapalı alan olduğu için tüm mevsimlerde ziyaret etme imkanı bulunmaktadır. Fakat müze kış mevsiminde diğer mevsimlere göre daha tenha olmaktadır. Ayrıca, müze pazartesi günleri kapalı olduğundan dolayı cumartesi ve salı günleri yoğunluk yaşanmaktadır. Bu sebeple ziyaretlerin diğer günlerde ve mümkün olduğunca erken saatlerde yapılması önerilmektedir.

Akademi Galerisi’nin en önemli eserlerinden biri olan Michelangelo’nun Davut Heykeli, müzede en uzun inceleme süresinin geçirildiği eserdir. Bu sebeple heykelin önünde genellikle yoğun kalabalık bulunmaktadır. Rezervasyon olmadan bilet alabilmek için bazen saatlerce sıra beklenmesi gerekebilmektedir. Biletlerin önceden rezervasyonla alınması durumunda ise sıra beklemeden diğer ziyaretçilerden önce içeri girmek mümkündür.

Ek olarak, müzeye girerken uyulması gereken bazı kurallar vardır. Müzeye kesici-delici ve metal objelerle, yiyecek ve içecekle, büyük çantalarla ve valizlerle girmek yasaktır. Yalnızca yarım litrelik su ile girişlere izin verilmektedir.

Sevdiklerinizle Paylaşın

İtalya Vizesi

İtalya’ya yapılacak turistik gezilerde Schengen vizesi şartı aranmaktadır. 90 günlük ziyaretleri kapsayan Schengen vizesi için kişilerin ikâmet adreslerine göre ilgili İtalya Konsolosluğu’na başvuru yapmaları gerekmektedir.