Tasarımıyla Dikkat Çeken: Batum Tanrının Annesi Kilisesi
Popüler Batum Turları
Tanrının Annesi Kilisesi, Gürcistan’ın Batum kentindeki dikkat çekici yapılardan biridir. Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen yapı, hem mimarisi hem de tarihi dokusu ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
İhtişamlı Tanrının Annesi Kilisesi’nin Tarihi ve Yapılış Amacı
Tarihi ve kültürü ile şehrin en değerli mekânlarından biri olan Meryem Ana Kilisesi, dönemin ünlü iş adamları ve hayırsever ailesi Zubalashvili kardeşlerin maddi destekleriyle inşa edilmiştir. Kilisenin Batum’a akın eden Katoliklerin yoğun istekleri üzerine yapıldığı bilindiği gibi, Zubalashvili’nin hayatını kaybeden annesinin vasiyetini yerine getirmek ve onu onurlandırmak için inşa ettirdiği de söylenmektedir.
Tanrının Annesi Kilisesi, 1898-1903 yılları arasında inşa edilmiştir. Günümüzde Ortodoks kilisesi olarak bilinen yapı, Roma Katolik kilisesi olarak tasarlanmıştır. Kilise, Fransız gotik mimarisini en iyi temsil eden örnekler arasında yer almaktadır.
Tanrının Annesi Kilisesi’nin Mimari Tasarımı ve Ziyaret Bilgileri
Gotik mimarinin ön planda olduğu Tanrının Annesi Kilisesi, doğu-batı aksında yüksek bir temel üzerine üç kubbeli olarak inşa edilmiştir. Yapı, üç neftli bir bazilika şeklindedir. Batı cephesi iki yüksek çan kulesi ile çevrilidir. İç duvarlar Ortodoks ikonlarıyla ve İncil sahnelerinin tasvirlerinin olduğu freskler ile kaplanmıştır. Özellikle kilisede Hz. İsa’nın yaşamı ve tutkularından sahneler gösteren freskler dikkat çekmektedir. Ana çit kapısının altındaki renkli mozaik zemin ise özel taşlarla işlenmiştir. Bu taşlar gün içinde aldığı ışığa göre renklerini değiştirmekte ve kiliseye ayrı bir gizem katmaktadır.
Tanrının Annesi Kilisesi;
çarşamba hariç 09.30-16.30 saatleri arasında, çarşamba günleri 09.30-13.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Kilisedeki ayinler genellikle 12.05’te gerçekleştirilmekte ve girişte herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kilise, Gürcistan’ın Batum şehrindedir.
Kilise, çarşamba hariç, 09.30 ile 16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Çarşamba günleri 09.30 ile 13.00 arasında ziyaret edilebilmektedir. Kiliseye girişler tamamen ücretsizdir.