Doğa ile İç İçe Bir Tatil için Venezuela’ya Ne Zaman Gidilir?

Venezuela’ya Ne Zaman Gidilir?

Venezuela’ya Ne Zaman Gidilir?

30 dk'lık okuma
382 kişi okudu

Yılın her zamanı oldukça sıcak hava şartlarına sahip Venezuela’da kurak ve yağışlı olmak üzere iki farklı dönem bulunmaktadır. Kış ve ilkbahar mevsimleri yağışsız dönem olarak değerlendirilirken yaz ve sonbahar mevsimlerinde ise ülkeye çok fazla yağış düşmektedir. Ülkenin kurak mevsimi olarak bilinen aralık ile nisan arasındaki aylar, turizm bakımından en çok tercih edilen dönem olduğu için yoğunluk bir hayli fazladır. Buna karşın sonbahar mevsimi, daha sakin tatil isteyenler için tavsiye edilen dönem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ekvatoral iklimin getirisinden dolayı Venezuela’da mevsimler arası geçişte sıcaklıklar çok az değişmektedir. Ülkede mevsimler arası geçişte asıl önemli olan faktör, yağışlardır. Ülkenin kurak mevsimlerinde festivaller, eğlenceler ve aktiviteler oldukça sık düzenlenmektedir. Turist yoğunluğunun fazlalığı, etkinliklerin daha renkli görüntülere sahip olmasına olanak tanımaktadır.

Venezuela’da düzenlenen festivaller de mevsimleri gibi iki bölüme ayrılmaktadır. Bazıları kültürel mirası yaşatmak için düzenlenirken bazıları ise dini temellerin oluşturduğu etkinliklerdir. En popüler geleneksel festivaller arasında Fiesta de San Benito, Carupano Carnival ve Festival de Virgen de Coromoto bulunmaktadır. Bu etkinliklerin kültür ve sanat festivalleri olduğu bilinmektedir. Fiesta de San Juan ve Festival de San Pedro y San Pablo festivalleri ise dini ritüellerin yer aldığı organizasyonlardır.

Venezuela'ya Hangi Ayda Gidilir?

Ekvatoral iklimin etkisi altında olan Venezuela; yılın bir yarısında yağışsız, diğer yarısında ise yağışlıdır. Ülkenin Ekvator'a yakın olması, genel olarak tüm yıl boyunca rahatsız etmeyen sıcaklıkların yaşanmasına olanak sağlamaktadır.

Venezuela’ya hangi ayda gidilir sorusunun cevabı ise yağışsız olarak geçen aralık ile nisan ayları arasıdır. 

Bu dönemde yağışlar az olduğu gibi ılık ve güneşli hava koşulları hakimdir. Genel olarak daha düşük nem oranıyla yılın bu zamanları, Venezuela'nın doğasını rahatça keşfetmek için mükemmeldir. Ayrıca dağcılık, doğa gezileri ve deniz turizmi bakımından Venezuela en çok turist yoğunluğunu, bu dönem içerisinde yaşamaktadır.

Yağışlı mevsimde, sıcaklıklar bazen boğucu bir şekilde nemli olmakta ve çok fazla yağış yaşanmaktadır. Bünyesinde barındırdığı Amazon Ormanları’na yağışlı mevsimde ziyaretler çok zor gerçekleştirilmektedir. Ülkenin iç kesimlerindeki ovalar ve düz alanlar ise yağışlı mevsimde daha az yağmura maruz kalmaktadır.

Venezuela'nın İklimi ve Hava Durumu

Venezuela'da hava, mevsimlik rüzgarlara bağlıdır. Yazları genellikle nemli, sıcak ve sakindir. Kış mevsiminde ise kuru ve sıcak havalar etkisini göstermektedir. Genel olarak iklim iki bölüme ayrılmıştır. Aralık ile nisan aralığı yağışsız sezon olarak bilinirken mayıs ve kasım ayları arası ise oldukça yağışlı geçmektedir.

Venezuela'da haziran ile ağustos arasındaki yaz ayları sıcak ve bunaltıcı neme sahip olmaktadır. Ortalama sıcaklıklar 17 ila 26 derece arasında değişmektedir. Buna karşın aralık ila şubat ayları arası kış mevsimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kış aylarında ise sıcaklıklar 15 ila 25 derece arasında değişiklik göstermektedir. Bu dönem; kuru, az yağışlı ve rüzgarlı bir mevsim olarak ön plana çıkmaktadır.

Mart ile mayıs arasındaki ilkbahar döneminde Venezuela en kurak dönemini geçirmekte ve ortalama sıcaklıklar 14 ila 27 derece arasında değişmektedir. Yılın son yağışlı dönemi olan eylül ile kasım ayları arasındaki sonbaharda ise çok az yağmur yağmakta ve sıcaklıklar ortalaya 10 ila 24 derece arasında seyretmektedir. Ayrıca sonbahar, turizm sezonunun başlangıcı olduğu için daha az yoğunluk isteyen turistler tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Ancak yağışların az da olsa devam etmesi gezilecek yerleri sınırlandırmaktadır.

Venezuela'nın Festivalleri

Venezuela festivalleri, geleneksel Güney Amerika konseptinden farklı olmaktadır. İspanyol, Karayipler ve eski Venezuela geleneklerinin derin karışımına dayanan festivaller; sömürge sonrası kimliğin, sanatsal ifadenin ve kültürel farkındalığın eşsiz bir kutlaması olarak değerlendirilmektedir.

Venezuela’da geçmişin getirisi olarak düzenlenen popüler festivaller arasında en popüler olanı, ocak ayında yapılan Festival de Virgen de Coromoto’dur. Şubat ayında gerçekleştirilen Carúpano Carnival ve ülkenin geçmişindeki köleler adına düzenlenen Fiesta de San Benito da önemli organizasyonları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda din merkezli olarak kutlanılan festivaller de bulunmaktadır. Dini festivallerin birçoğu Hristiyanlık için önemli günlerde gerçekleştirilmektedir. Bu tür festivaller arasında Fiesta de San Juan ve Festival de San Pedro y San Pablo en bilinenleridir.

Venezuela'nın Resmi Tatilleri ve Milli Bayramları

1800’lü yıllarda bağımsızlığını kazanan Venezuela, uzun yıllar boyunca İspanyol egemenliği altında kalmıştır. Bu sebeple ülkede din olarak Hıristiyanlık, dil olarak da İspanyolca benimsenmiştir. Ülke içerisindeki resmi tatillerin büyük bir bölümü dini günlerde gerçekleşmektedir. Dini günlerin çoğunda ülkedeki bütün resmi kurumlar tatildir. Aziz Joseph Günü, Yükseliş Günü ve Aziz Peter gibi  dini günlerde ise sadece bankalar hizmet vermemektedir.

Ayrıca Venezuela’nın siyasi açıdan önemli tarihler de resmi tatil günleri olarak belirlenmiştir. Bu günler arasında 19 Nisan Bağımsızlık İlan Günü, 5 Temmuz Bağımsızlık Günü ve 12 Ekim Yerli Direniş Günü bulunmaktadır. Siyasi açıdan önemli olan bu günlerde, bütün resmi kurumlar ve bankalar tatil olmaktadır.

Sevdiklerinizle Paylaşın