Norveç Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Norveç Vizesi

Norveç Vizesi

25 dk'lık okuma
237 kişi okudu

Turistik vize sayesinde kolayca ziyaret edilecek ülkeler arasında eşsiz doğal güzellikleri ile ünlü Norveç de yer almaktadır. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahibi olan Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 gün sınır şartı ile tur vizesi almadan ülkeyi ziyaret edebilmektedir. Bordo pasaport sahibi olan vatandaşların ise seyahatten önce turist vizesi başvurusunda bulunması zorunludur. Konsolosluklara yapılan başvuru sayesinde kolaylıkla alınan tatil vizesi sayesinde her Türk vatandaşı Norveç’i doyasıya gezebilmektedir.

Norveç Vize Başvuru Nasıl Yapılır?

Norveç vize istiyor mu sorusu seyahat planlayanlar tarafından sıklıkla gündeme getirilmektedir. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahibi vatandaşlara, 90 günden az olan seyahatleri için vize zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu süreyi aşacak olanlar için ise vize alımı şart koşulmuştur. Bunun yanı sıra bordo pasaport sahibi olan Türk vatandaşları ziyaret süresi ne olursa olsun, ülkeye giriş için vize başvurusunda bulunmalıdır.

Norveç vize başvurusu için öncelikli olarak seyahat süresinin belirlenmesi gereklidir. Vize başvurusunda uzun ve kısa süreli olmak üzere iki çeşit bulunmaktadır. Kısa süreli Norveç vizesi C tipi olarak adlandırılmakta ve Schengen kapsamına girmektedir. Uzun süreli olan ise D tipi ulusal vize sınıfındadır. Vize türünün belirlenmesi sonrasında ikamet adresine uygun olarak yetkili konsolosluklardan randevu alınmalıdır. Randevu günü gerekli evraklar ile birlikte konsolosluklara müracaat edilmelidir.

Norveç Vizesi İçin Gerekli Evraklar Norveç vizesi nasıl alınır sorusunda sorusuna verilecek yanıt, evraklar toplanarak şeklindedir. Alınan vize türüne göre belgeler farklılık taşısa da temel olarak toplanması gerekenler şunlardır; 

  1. Seyahat sonrasından itibaren 3 ay geçerliliğe sahip olan pasaport
  2. Norveç vize başvuru formu
  3. Son altı ay içerisinde çekilmiş ve 3,5x4,5 ölçülerinde biyometrik fotoğraf
  4. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  5. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği 
  6. Seyahat planını destekler nitelikte olan konaklama rezervasyonu 
  7. Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu
  8. Gelirin hesaplanması için son 3 ayı kapsayan banka hesap dökümü 
  9. Seyahatin karşılanabileceğini kanıtlamak için hesapta en az 7000 TL bulunduğuna dair dekont
  10. 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası
  11. İkametgâh

Bu temel evrakların yanı sıra Norveç çalışma vizesi için, ek olarak işe giriş bildirgesi, 4A hizmet dökümü, son 3 aylık maaş bordroları, faaliyet belgesi, vergi levhası ve ticaret sicil gazetesi gibi evraklar da dosyaya eklenmelidir. En çok alınan vizelerden biri olan Norveç öğrenci vizesi için ise; ülkedeki eğitim kurumundan alınmış kabul yazısı, öğrenci belgesi ve varsa burs evrakları da konsolosluğa teslim edilmelidir. Vize türüne göre konsolosluklar tarafından belirlenen evraklar tam olduğu sürece başvuru da büyük oranda olumlu sonuçlanacaktır.

Norveç Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Norveç turist vizesi için öncelikli adım randevudur. Konsoloslukların internet sitesinden online olarak ya da mail ile kolaylıkla, ücretsiz bir şekilde randevu alınabilmektedir. Görüşme gününün, evrakların geçerliliği için istenen süreden daha ileri bir tarihe alınması başvurunun sekteye uğramasına sebep olabilmektedir. Bu durumda da başvuru yüksek oranda olumsuz olarak sonuçlanacaktır. Randevu alındıktan sonra parmak izi uygulamasından dolayı başvuruların şahsen gerçekleştirilmesi gereklidir. Aynı zamanda ulusal bayramlar ve dünya genelinde kutlanan resmi günlerde konsolosluklar hizmet vermemektedir. Bu nedenle müracaat tarihi ve randevu günü, resmi tatiller gözetilerek alınmalıdır. Randevuda belirlenen gün ve saatte turistler, Norveç vizesi için gerekli evraklar ile konsolosluklara giderek kolaylıkla başvuru işlemlerini başlatabilmektedir.

Norveç Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Norveç vizesi kaç günde çıkar, sorusunun yanıtı, başvuru sonrasında en çok merak edilenler arasındadır. Norveç’e vize başvurusu, yaklaşık 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu süre, konsolosluğun yoğunluğuna ve resmî tatil günlerine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda, başvurulan vize türüne göre de sonuçlanma süresi farklılaşmaktadır. Uzun süreli seyahatler için kullanılan Norveç D tipi ulusal vize başvuruları, incelenecek belgeye göre ortalama 6-16 hafta içerisinde sonuca varmaktadır. Örneğin; çalışma amacı ile yapılan başvurularda, Norveç aile ziyareti vizesine göre incelenmesi gereken daha fazla belge olmasından dolayı süreç daha da uzamaktadır.

Norveç Vize Masrafları

Norveç vize ücreti yetişkin bireyler için 80, 6-12 yaş arasındaki çocuklar için 40 euro ve 6 yaş altındakiler için ise ücretsizdir. Başvuru yapmadan önce harç ücretinin; gerekli banka hesaplarına yatırılarak, dekontun konsolosluklara iletilmesi gereklidir.

Ayrıca bazı durumlarda kişiler, harç bedelinden muaf olabilmektedir. Harç bedelinden muaf olan kişiler şu şekildedir;

  • Norveç eğitim vizesi işlemlerinde öğrenciler ve varsa onlara eşlik eden öğretmenler 
  • Kâr amacı gütmeyen organizasyonların düzenlediği, seminerlere ve faaliyetlere katılacak 25 yaş ve altı katılımcılar
  • Norveç’te serbest dolaşım hakkı olan bir vatandaşın ziyaretine giden eş, çocuk ya da yasal varisler

Harç ücretinin yanı sıra, biyometrik fotoğraf çekimi, parmak izi ve seyahat sağlık sigortası işlemleri için de ayriyeten ek ücret talep edilebilmektedir.

Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Norveç vize şartlarının yerine getirildiği ve evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlandığı başvurular büyük oranda olumlu sonuçlanmaktadır. Fakat başvurulan reddedildiği durumlar da mevcuttur. Başvuruların reddedilme nedenleri şu şekilde sayılmaktadır;

  • 180 günlük dönem itibariyle 90 gün Norveç’te kalmış olmak 
  • Schengen bilgi sisteminde giriş yasağı kaydı bulunması 
  • En az bir üye devlet tarafından iç güvenliğe tehdit olarak kabul edilmek 
  • Ziyaret planı için sunulan gerekçenin yeterince inandırıcı olmaması 
  • Sunulan evrakların çelişkili ya da eksik olması 
  • Seyahat sağlık sigortasının yetersiz olması 

Sayılan sebeplerden dolayı başvuru ret ile sonuçlanırsa, ziyaretçiler, eksikleri düzelterek yeniden başvuruda bulunabilmektedir. Bunun dışında dilekçe ile de sonuca itiraz edilebilmektedir.

Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Norveç yatırımcı vizesi de dahil olmak üzere her çeşit vizeyi çıkarmak için Türkiye’de yer alan büyükelçiliklere ve konsolosluklara başvuruda bulunulmalıdır. Başvuru noktaları şu şekildedir;

  • Norveç Ankara Büyükelçiliği

Adres: Yukarı Dikmen Mahallesi Turan Güneş Bulvarı, No: 106 Yıldız Kule İş Merkezi Kat: 12 06450 Çankaya Ankara

Telefon: (312) 408 48 00

Yetki alanı: Tüm Türkiye

  • Norveç İstanbul Fahri Konsolosluğu 

Adres: Bilezik Sokak, No:4, 34427, Fındıklı / İstanbul

Telefon: (212) 249 97 53

Yetki alanı: Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak

  • Norveç İzmir Fahri Konsolosluğu 

Adres: 1378. Sokak No:4/1 K:2- 201 Kordon İş Hanı Alsancak 35210 İzmir

Telefon: (0232) 421 92 80

Yetki alanı: İzmir, Aydın ve Balıkesir olarak belirlenmiştir.

  • Norveç Antalya Fahri Konsolosluğu 

Adres: Altınova Sinan Mah. Serik Cad. No:331 Antalya

Telefon: (0242) 340 40 50

Yetki alanı: Antalya ve Muğla’dır.

  • Norveç İskenderun Fahri Konsolosluğu 

Adres: Atatürk Bulvarı Ünsal Han Kat.1, 31200 P.K.11 Antakya

Telefon: (0326) 613 45 67

Yetki alanı: Mersin, Adana ve Hatay’dır.

Sevdiklerinizle Paylaşın