Ekvador Hakkında

Ekvador Hakkında

Ekvador Hakkında

10 dk'lık okuma
250 kişi okudu

Ekvador, And Dağları'nın karla kaplı zirvelerinden Pasifik Kıyısı'nın bembeyaz sahillerine, Quito'nun renkli kolonyal mimarisinden dünyaca ünlü Galapagos Adalarına kadar doğal ve kültürel harikalarla dolu bir ülkedir. Kültürü, sömürge yapıları, doğal manzaraları ve yağmur ormanları ile bilinen Ekvador, Güney Amerika'nın en büyüleyici topraklardan biridir. Kolombiya, Peru ve Pasifik Okyanusu ile sınırları bulunan Ekvador, çok büyük olmayan oldukça güzel bir ülkedir. Sahip olduğu sayısız güzellikten dolayı dünyanın dört bir yanından turistleri çekmektedir.

Doğa sporları meraklıları için tırmanma, trekking maceraları, yemyeşil ve ekolojik açıdan önemli ormanları bulunmasının yanı sıra Ekvador, yeryüzünün en çeşitli yaşam türlerinin keşfedildiği Galapagos Adaları’na ev sahipliği yapmaktadır. Bozulmamış tropik plajları, dünyanın en iyi sahil şeritleri arasında yer alan Ekvador hakkında her şey, yalnızca doğasının güzelliğinden ibaret değildir. Bir zamanlar hem İnka'nın hem de İspanyol İmparatorluklarının bir parçası olan Ekvador ile ilgili bilgiler arasında en dikkat çekici olanı, hala her iki topluluktan da birçok etki göstermesidir. Bu kalıcı etkiler, halkın zengin kültürüne ek olarak UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edilen başkent Quito'nun görkemli kolonyal mimarisi örneklerinde de görülebilmektedir.

Ekvador'un Tarihi

Ekvador'un kuruluşu MS 1000 yılları civarında kuzey dağlık bölgelerine yerleşen kabilelerin Quito Krallığı’nı oluşturmasına kadar uzanmaktadır. 15.yüzyılda ilk olarak İnkalar tarafından işgal edilen ülke, 1532 yılında İspanyol fatih Francisco Pizarro tarafından ele geçirilmiştir. 17. yüzyıla kadar da İspanyol işgali devam etmiştir. Büyük savaşlar sonucu ele geçirilen Ekvador’da, İnka kalıntıları üzerine şehirler kuran İspanyollar, Ekvador sanat tarihi eserlerini bu dönemde yaratmıştır. 16 ve 17.yüzyıllarda Peru’nun bir parçası olan Ekvador, 1819'da Büyük Kolombiya olarak bilinen bir konfederasyonda; Venezuela, Kolombiya ve Panama ile birlikte yer almıştır. 1830'da Büyük Kolombiya çöktüğünde Ekvador bağımsızlığını ilan etmiştir.

1941'de Peru, ülkeyi işgal etmiş ve tartışmalı Amazon bölgesindeki Ekvador topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. 1981 ve 1995'te savaş yeniden patlak vermiştir. Mayıs 1999'da Ekvador ve Peru, yaklaşık 60 yıllık sınır anlaşmazlığına son veren bir anlaşma imzalamıştır. 2000 yılında Latin Amerika'da yapılan askeri darbeyle hükümet devrilmiştir. 2006 yılında solcu bir ekonomist olan Rafael Correa, ülke yönetimine geçmiştir. Kolombiya’nın işgali ve ABD’nin Ekvador toprakları üzerindeki oyunlarını fark eden Correa gerekli hamleleri yaparak ülkenin istikrarının kalıcı olmasını sağlamıştır.

Ekvador Denildiğinde İlk Akla Gelenler

16.yüzyılda yapılan keşiflerinde Ekvador’da bulunan Galapagos Adaları, dünyanın dört bir yanından ülkeye giden ziyaretçilerin ilgisini çekmekte ve yeni araştırmalar için ilham vermektedir. Adını adalardaki dev kaplumbağalardan alan UNESCO Dünya Mirası Alanı, büyük ölçüde dış etkiler olmaksızın gelişen benzersiz bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca ülkeyi sembolize eden Galapagos Adaları, Ekvador denildiğinde ilk akla gelen şey olmaktadır.

Ekvador’un en belirgin özelliklerini taşıyan yalnızca doğal alanlar değil aynı zamanda şehirlerin içerisinde görülebilecek eşine az rastlanır mimari örneklerdir. Bu örnekleri taşıyan şehirlerden birisi olan Cuenca, Ekvador'un güneyinde yer almaktadır. Yaklaşık 660.000 kişiye ev sahipliği yapan bu pitoresk şehir, yürüyerek gezmek için keyifli bir yerdir. UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak belirlenen Cuenca, 400 yıla yayılan eşsiz bir tarihe sahiptir. Şehir, hem İspanyol hem de Hint unsurlarını kapsayan muhteşem kolonyal etkiler ve mimari hazinelerle doludur. Eski Cuenca Katedrali ve San Sebastian Kilisesi, Ekvador’un kültürel ve sanatsal birikiminin keşfedilebileceği dünyaca ünlü yapılardır.

Bir diğer şehir ise Ekvador'un başkenti olan Quito’dur. İyi korunmuş kolonyal mimari örneklerle dolu bu şehir, Güney Amerika'nın en büyük tarihi merkezidir. UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak korunan başkent, 1.6 milyon nüfusa sahiptir. Aynı zamanda şehir, uzun süredir zanaatkarların gözdesidir.

Ekvador'a Gideceklere Tavsiyeler

Quito, dünyanın deniz seviyesinden en yüksek ikinci başkentidir. Aynı zamanda başkent, Ekvador'un en önemli simge yapılarının çoğunu barındırmaktadır. UNESCO Dünya Miras Alanı Listesi’nde yer alan La Compania de Jesus Kilisesi, Başkanlık Sarayı ve San Francisco Kilisesi gibi mekanlar Güney Amerika'nın en güzel korunmuş kolonyal mimarisinden bazılarını sergilemektedir. Bu sebeple Ekvador’a gidecek turistlerin bu muhteşem mekanları mutlaka ziyaret etmesi önerilmektedir.

Havadan muhteşem manzaralar izlemek isteyen turistler için Basilica del Voto Nacional'a tırmanmak veya teleferikle şehre bakan yanardağ Pichincha'ya gitmek, tavsiye edilen etkinlikler arasındadır. Quito'nun kuzeyinde yer alan Otavalo, yaklaşık 40.000 kişinin yaşadığı bir dağ kasabasıdır. Kasabanın pazarı Plaza de los Ponchos, 1970 yılında Hollandalı mimar Tonny Zwollo tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Yapıldığı zamandan beri Güney Amerika'nın en büyük pazarlarından biri haline gelmiştir. Sürekli değişen tezgah labirentinde yün battaniyelerden kazaklara, el yapımı takılardan geleneksel sokak yemeklerine kadar her şeyi bulmak mümkündür. Ekvador’a giden turistlerin bu eşsiz pazarda muhteşem bir alışveriş deneyimi yaşamadan ülkeden dönememeleri tavsiye edilmektedir.

Tarihi kasabaların ve yerel kültürü tanıtan pazarların dışında Ekvador, muhteşem bir doğaya sahiptir. Charles Darwin'in Evrim Teorisi ile tanınan Galapagos Adaları; 13’ü büyük olmak üzere 100'ün üzerinde küçük ada ve kayadan oluşan volkanik bir takımadadır. Galapagos; dev kaplumbağaları, deniz aslanları ve iguanaları olmak üzere lav alanlarından kaktüs ormanlarına kadar çok sayıda endemik türe ev sahipliği yapmaktadır. Yeryüzünün tüm canlı türlerinin toplandığı Galapagos, ziyaretçilerine keşif için inanılmaz bir fırsat sunmaktadır.

Ekvador'a Giderken Alınması Gerekenler

Ekvador’da yapılabilecek sayısız aktiviteler sebebiyle ziyaretçilerin pek çok farklı malzemeye çantalarında yer vermeleri gerekmektedir. 

  • Yaz tatili için ülkeyi tercih edenler mayo, bikini, havlu, deniz gözlüğü, şnorkel ve en önemlisi deniz ayakkabılarını yanlarında bulundurmalıdır. 
  • Ekvador’un deniz altı güzelliklerini kaydedebilmek adına su altı kamerası da bavula konulması önerilen eşyalardandır. 
  • Gezisini okyanus kıyılarına yakın yerlerde değil dağ zirvelerinde yapmak isteyen turistler ise tırmanışlarda kullanabilecekleri kalın tabanlı spor ayakkabılar, hafif yağmurluklar, uzun ve pamuklu giysiler tercih etmelidir. 
  • Galapagos Adaları’nı ziyaret etmek isteyenlerin ise yeniden kullanılabilir su şişelerini getirmeleri gerekmektedir.
  • Ekvador gezisini daha çok kültürel birikimleri görmek üzerine şehirleri ziyaret etmek isteyen turistlerin gündüz vakitlerinde rahatça yürüyebilmelerini sağlayan spor ayakkabı ya da ortopedik tabanlı sandalet tercih etmeleri tavsiye edilmektedir. Geceleri ise çeşitli restoran ve eğlence kulüplerine gitmek için gündelik fakat şık kıyafetler giyilmesi önerilmektedir. 
  • Ek olarak uygun priz başlığı, kamera için yedek batarya ve kişisel hijyen malzemeleri ziyaretçilerin çantalarında mutlaka bulunması gerekenler arasında yer almaktadır.

Ekvador Hakkında İlginç Bilgiler

Keşfedilmemiş doğal alanlarından tarihi yapılarına kadar Ekvador hakkında bilinmeyenler oldukça şaşırtıcıdır. Galapagos Adaları ve Quito şehri, 1977'deki Unesco Dünya Mirası Komitesi'nin ilk toplantısında dünyaca ünlü koruma listesine alınan 12 noktadan ikisidir. Koruma altında olsun veya olmasın, Ekvador’un muhteşem iklimi ve doğası sebebiyle Amazon Ormanları’ndan küçük tepelere kadar pek çok alanda inanılmaz bitki ve hayvan türleri yaşamaktadır. Amazon Havzası ve And Dağları’nda 4000’den fazla orkide türü ve 130’dan fazla sinek kuşunun varlığı araştırmacılar tarafından kaydedilmiştir.

Ülkenin araştırmalara konu olan bir diğer özelliği ise tarihidir. Arkeologlara göre Ekvador, Güney Amerika'nın en eski uygarlıklarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Las Vegas kabilesi, yaklaşık 10.000 yıl önce Guayaquil'in hemen kuzeyinde Pasifik kıyısında günümüzde Santa Elena olarak bilinen yerin yakınında yaşadığı bilinen bir topluluktur.

Kültürel varlıklarıyla hem dünyayı hem ziyaretçilerini şaşırtan Ekvador’da tarihi şehir Quito’da yer alan Iglesia de la Compania’da altınla kaplı bir iç mekan bulunmaktadır. Mekandaki sunakların çoğu altınla yapıldığından muhteşem bir parlaklığa sahiptir. İspanyol işgalinden kalan yalnızca bu dini yapı değil aynı zamanda yerleşmiş bir dildir. Resmi dili İspanyolca olan Ekvador’da, yerlilerin konuştuğu 10 farklı dili her şehrin sokaklarında duymak mümkündür.

Sevdiklerinizle Paylaşın